RETRIEVERJAKTPROV

Retrievern används traditionellt som apportör vid fågeljakt. Hunden ska under skyttet vara stadig och uppmärksam vid förarens sida och lugnt invänta kommando för att sedan snabbt lokalisera det skjutna viltet och effektivt apportera det till föraren. Det här är ett lagarbete som kräver samarbetsvilja, koncentrationsförmåga och arbetslust av hunden och stor tydlighet av föraren.

I många generationer har aveln av retriever inriktats på att behålla och även utveckla de unika retrieveregenskaperna. Det är just dessa egenskaper som idag gör retrievern så populär som jakthund, familjehund och som tjänstehund för en rad olika uppgifter. Och det är samma egenskaper som gör att en retriever måste få arbeta för att må bra.

SSRK arrangerar jaktprov för retriever

Syftet med jaktproven är att bedöma hundarnas jaktegenskaper till ledning för avelsarbetet. I artikeln ”Retrieverjaktprov: Hur och varför” kan du läsa om de olika provformerna - A- och B-prov samt Working Test. Läs mer

Direktlänk till alla aktuella retrieverjaktprov på SKK Start

Här hittar du alla A- och B-prov som arrangeras i landet och de flesta Working Tests och Mock Trials som anordnas av avdelningar och rasklubbar.

Var hålls Retrievermästerskapet 2025 och var hålls Unghundsderbyt 2025?

Ur Retrieverjaktkommitténs långtidsplanering

Regler vid jakt med hund

Det finns viktiga regler att beakta när man jagar med hund. Jägareförbundet informerar.

Vad händer i din avdelning eller rasklubb?

Söker du hundkurs?

Kurser hittar du på din avdelnings eller rasklubbs hemsida.

Scroll to top