TOLLINGJAKTPROV
På båda sidor av Nordatlanten har man under hundratals år använt röda och rödvita hundar vid lockjakt på änder och annan sjöfågel. Hundarna arbetade tillsammans med jägarna för att locka in fåglarna inom skotthåll. Denna speciella jakttradition, som byggde på att utnyttja änders instinktiva beteenden, levde kvar vid Kanadas atlantkust in på 1900-talet, och 1945 erkändes en unik hundras – nova scotia duck tolling retriever (eller som den populärt kallades ”toller” eller hos oss ”tollare”).
Majoriteten av de tollare, som idag jagas med, används som traditionella apportörer, men allt fler upptäcker också den fascinerande tollingjakten. Det är en jakt på naturens villkor, och bygger på ett mycket nära samarbete mellan hund och förare.
Tollaren ska kunna kombinera aktivitet och passivitet i lockarbetet (tollingarbetet) före skottet, med traditionellt retrieverarbete efter skottet. Hunden ska vara lekfull, intelligent, orädd och smidig.
SSRK anordnar jaktprov för tollare
Vid ett tollingjaktprov återskapas de situationer, som kan uppstå under en tollingjakt, och hundens förmåga att kunna fungera i denna jakt utvärderas till ledning för avelsarbetet.
Artikeln ”Tollingjaktprov: Hur och varför” ger mer information. Läs
Direktlänk till aktuella tollingjaktprov
Här hittar du kommade prov som arrangeras av SSRKs avdelningar och Tollarklubben runt om i landet.
Tollarklubben skriver: "Med glädje och iver – Nova Scotia Duck Tolling Retriever"
Läs om aktiviteter, träningstips och mycket annat på Tollarklubbens hemsida.