Viltspår-SM 2023

Jönköpingstrakten 5 - 6 augusti

Arrangör: SSRK Småland

SM-pallen från vänster till höger: 2:a Per Lindström med Alegnis Sportiga Marie, flatcoated retriever. 1:a Lena Krüger med Smörsoppens Tummelisa, welsh springer spaniel. 3:a Charlotta Ekberg med Cosmic Cover's Colt From Now On, labrador retriever. Stort grattis till alla!

Under första helgen i augusti arrangerades Svenska mästerskapen i viltspår av Smålandsavdelningen. Mästerskapet hölls strax söder om Jönköping och erbjöd viltrika skogar, blöta mossar och branta backar. Hela tolv av femton möjliga ekipage samlades för tävlingar under två dagar, där slutligen Malva tillsammans med förare Lena Krüger från avdelning Södra kunde koras som vinnare.

Tänd eld och renfällar
Hotet om regn hängde tungt över de småländska tallarna på lördagens morgon när bil efter bil parkerade runt jaktstugan som utgjorde samlingsplats för helgen. Trots att det fortfarande var mitt i sommaren uppskattade såväl domare som deltagare att viltspårsansvarige i SSRK Småland både tänt elden i jaktstugan och lagt ut renfällar att sitta på. Helgens upplägg och domarparen presenterades, varefter domarna tilldelades sina startande ekipage och så var tävlingarna igång.

Mästerskapsspåren utgick från två scenarion hämtade från en eftersöksjägares vardag. Strax innan spårstart fick deltagarna läsa igenom en beskrivning av vad som hänt på platsen.

Tre rådjur
På lördagen var det ett jaktscenario där deltagarna fick läsa om hur jägaren påträffat tre rådjur och skadeskjutit ett av dessa. Ett tidigare eftersöksförsök hade misslyckats, vilket föranledde att den tävlande nu fanns på plats att göra ytterligare ett försök.

Klurig start
Lördagens spår innehöll därmed en riktigt klurig start med fingerad skottplats med fynd att reda ut och utöver det skadeskjutna djuret ytterligare två släpspår som störning. Det misslyckade eftersöket genererade ytterligare en störning i och med att två hundar tillsammans med sina förare trampat runt i spårstartsområdet. Detta spår var cirka 700 meter långt.

Under lördagskvällen samlades alla deltagare, domare och funktionärer för gemensam middag på Spånhults Herrgård. Kvällen bestod av god mat, härligt umgänge mellan likasinnade och många skratt. Vi fick också se det fantastiskt fina vandringspriset som väntade på vinnaren.

Trafikeftersök på älg
Tidigt nästa morgon var tävlingarna åter igång och spårscenariot för söndagen hämtades från ett trafikeftersök på älg. Ekipagen fick därför starta på en väg och därefter fortsätta i de blöta skogarna ungefär 1300 meter innan de nådde sitt mål. Även denna dag var starten en kluring i och med att bilföraren felaktigt markerat upp kollisionsplats. Vid den faktiska spårstarten ett stycke ifrån bilförarens markering låg snitthår från älg synliga för de ekipage som var uppmärksamma. Resten av spåret innehöll svårigheter som bland annat sårlegor, längre återgångar, bloduppehåll med enbart släpspår (inte ens spårläggarens avtryck i spåret), olika former av lyckor och skottprövning med passivitetsmoment för hunden. Spåret fram till skott var dygnsgammalt medan spåret efter skottet vad dagsfärskt i syfte att fingera djur som gått upp ur sårlega.

Det var onekligen blött i skogen.

Skogskocken Christer Ståhlkrantz serverar lunch till domaren Lotta.

Tio glada domare visade ett stort engagemang och gav sig ut i skogarna för att både lägga och döma helgens spår. Till domarnas hjälp fanns ett antal fantastiska funktionärer som hjälpte till att skapa störningarna hämtat ur helgens två spårscenarion. Vår skogskock såg till att både domare och funktionärer var mätta under helgen när han till allas belåtenhet bjöd på egengjord mycket god lunch och fika.

På söndag eftermiddag samlades domarna en sista gång för överläggning och sammanställning av årets resultat. Ekipagen bedömdes utifrån hundens förmåga till självständigt arbete, effektiv lösning av spårens olika svårigheter, samarbetet mellan hund och förare samt tempo. Vinnare blev SEVCH Smörsoppens Tummelisa, “Malva” med förare Lena Krüger från avdelning Södra. De efterföljdes av SEVCH Alegnis Sportiga Marie, “Mistie” med förare Per Lindström från avdelning Gotland som blev tvåa. På tredje plats kom Cosmic Cover’s Colt From Now On, “Leo” med förare Charlotta Ekberg från avdelning Gävleborg.

Provledningens tack
Vi vill avslutningsvis passa på att tacka domare, funktionärer, markägare, sponsorer och alla andra som deltagit under helgen. Inte minst vill vi säga till alla tävlande - bra jobbat och väl kämpat i spårskogarna.

Provledningen
SSRK Småland

Ett tävlande ekipage ute på uppdrag att finna den påkörda älgen.

Nöjd hund som hittat älgklöven i spårslutet.

Här är det slutliga resultatet
Maxpoäng lördag plus söndag var 370 poäng. Ekipagen fördelas inte helt efter poäng eftersom det bland annat finns en regel att en hund som fått ett återtag i spåret inte kan komma högre i listan än en som gått utan återtag.
1:a Lena Krüger med Smörsoppens Tummelisa "Malva", welsh springer spaniel, SSRK Södra, 299 poäng
2:a Per Lindström med Alegnis Sportiga Marie "Mistie", flatcoated retriever, SSRK Gotland, 248 poäng
3:a Charlotta Ekberg men Cosmic Cover's Colt From Now On "Leo", labrador retriever, SSRK Gävleborg, 232 poäng
4:a Caroline Hagström med Askrikes Brownies Blue Heaven "Heaven", labrador retriever, SSRK Bergslagen, 295 poäng
5:a Karin Björck med Wildn' Beauty's No Problem "Hilda", labrador retriever, vinnare 2022, SSRK Vämland, 290 poäng
6:a Karin Björck med Wildn' Beauty's Reach for Gold "Greta", labrador retriever, SSRK Värmland, 282 poäng
7:a Elina Liljeblad med Pipaluk's Pa Salt "Pepsi", cocker spaniel, SSRK Östra, 238 poäng
8:a Lars Erik Eriksson med Playwaters Tasty Valhrona Rider "Bronzo", labrador retriever, SSRK Västernorrland, 227 poäng
9:a Camilla Hobring med Black Lanza Livin on a Prayer "Ozzy", flatcoated retriever, SSRK Småland, 207 poäng
10:a Ulrika Erlingsson med Widomain Winna Af Hera "Winna", flatcoated retriever, SSRK Östergötland, 241 poäng
11:a Jörgen Larsson med Korpklons Coojong "Napoleon", labrador retriever, SSRK Västra, 207 poäng
12:a Elisabeth Wallin med Yazzpeak's a High Performance "Bollinger", engelsk springer spaniel, SSRK Dalarna, 118 poäng

Scroll to top