Funktionsbeskrivning Spaniel (FB-S) - under utveckling

Spanielraserna tillhör de mest populära i vårt land, mycket beroende på deras ursprungliga jakt-/arbetsegenskaper som gör att de med glädje ställer upp på de flesta aktiviteter. Dessa ursprungliga egenskaper är viktiga att bevara för framtiden.

Funktionsbeskrivning Spaniel är inget prov eller tävling där man ska bli bättre än någon annan. Beskrivningen innebär att hundägaren får ett protokoll på vad hunden gjorde och reagerade under dagen. Inget är rätt eller fel. Inget är bra eller dåligt.

Hundägaren får nyttig information om sin hund och rasklubben får statistik om rasen vilket är viktigt för att kunna leda avelsarbetet.

Funktionsbeskrivning Spaniel (FB-S) är i utvecklingens slutskede och kommer att bli en stambokförd verksamhet inom SSRK där resultatet redovisas i SKK Hunddata/Avelsdata.

Förberedelserna pågår för fullt. Vi planerar att komma i gång med utbildningen av funktionärer under 2024. Vi siktar på att börja beskriva hundar om något år.

Vill du veta vad som gör din hund till den individ den är?
Gör en FB-S!

Din hund behöver inte vara jakttränad och du själv behöver inte ha förkunskaper 

Du och din hund ska bara vara er själva. Under hela beskrivningen får du hjälp av en testledare.
Hunden ska ha uppnått tolv månaders ålder, vara ID-märkt samt vaccinerad.

 

Arbetet med att skapa och sjösätta FB-S börjar som sagt närma sig slutskedet och vi beräknar att komma i gång inom något år.

 

Är du uppfödare och/eller hanhundsägare?

När du vill samla valpar ur en eller flera kullar för en träff är det ett ypperligt tillfälle att samtidigt anordna en beskrivning.

Det är en rolig aktivitet som dessutom ger viktig information för det framtida avelsarbetet för din hundras.

Scroll to top