1. SKIP_MENU
  2. SKIP_CONTENT
  3. SKIP_FOOTER

Ungdomslägret 2011 genomfört i ett regnigt Södermanland. Inga neddragna mungipor, vad stoppar en hundtokig SSRK-ungdom?


Johanna och jag kom till Lilla Träskaten tidigt på lördag morgon för att kunna ge deltagarna ett varmt välkomnande. Skulle vi ha vädergudarna på vår sida och få samma tur med vädret i år som vi har haft de andra åren?! Vi blev alla väl mottagna av gårdsägarna till Lilla Träskaten, Jill och Peter Raneryd. Klockan nio anlände deltagarna och deras hundar till Ungdomslägret. Helgen kunde börja!

ssrk_ungdom_2

Som mjukstart började vi med fika och presentation av varandra samt hundarna, vilket alltid är en bra början för att lära känna varandra och för att ge instruktörerna ett hum om var vi ligger i vår träning. Eftersom instruktören, som skulle hålla i exteriördelen, fick förhinder så fick jag och Johanna till uppdrag att hålla första timmen. ”Välförberedda” på detta uppdrag fick både hund och förare apportera dummies på tid. Givetvis spelade det ingen roll vem av hunden eller föraren som hade dummien i munnen, huvudsaken var att apporten kom in så snabbt som möjligt. Här gällde det att vara snabbaste ekipage.


Efter vår tävling drog Bitte Sjöblom och Torbjörn Augustinsson igång kursverksamheten och vi fick börja helgen med markeringar. Under tiden ekipagen väntade på sin tur satt vi uppe i en skogsglänta. Rätt som det var dök det upp en man bredvid Torbjörn ute på fältet. Vi blev nyfikna, var det en hemlig gäst? Det kan man kanske kalla det, det var Jens Palmqvist som ville hjälpa till hela helgen som instruktör.


Efter en god lunch blev vi indelade i olika grupper, beroende på ekipagets tränings- och färdighetsnivå. Vädret sken upp från spöregn till solsken och fortsättningen av dagen gick fort. Kvällen avslutades med middag, prisutdelning för morgonens tävling, samt mycket prat.


Söndagsmorgonen startade Torbjörn med teori om spanielns historia, utveckling och det jaktliga arbetssättet runt en spaniel. Att få höra och se och få förståelse för det jaktliga beteendet var intressant och väldigt kul för oss som jagar med retriever.

Torbjörn hade även med sig tre spaniels och visade oss hur han för en spaniel i ett praktiskt sammanhang, vilket var väldigt givande och roligt att se för en retrieverägare!

ssrk_ungdom_4


Under söndagen hade vi inte vädret på vår sida, då regnet fullkomligt öste ner under hela dagen. Men vad hindrar det en hundfanatiker?! Söndagen bestod av samma träningsgrupper och i min grupp tränade vi mycket dirigeringar och minnesmarkeringar.
 

ssrk_ungdom


Efter en efterlängtad lunch och en varm kopp kaffe var det bara att sätta på sig torra byxor och ge sig ut på fältet igen. Min grupp innehöll de äldsta hundarna och träningsupplägget var på linje. Under söndagsträningen fick vi även testa på bumpern (en fjärrstyrd apportkastare). Jag vet inte vem som tyckte det var roligast, hundarna eller förarna?


En övning som jag verkligen fastnade för, och kommer ta med mig efter helgen, var att lära in dirigeringar enbart med hjälp av rösten. Att till exempel slippa göra ut-tecken med handen är en stor fördel då hunden och föraren inte ser varandra vid alla situationer.När Jens hade visat och instruerat övningen för ut-tecken med bara rösten, så hörde man över hela fältet där vi var utspridda med våra retrievers. Ut, UUt, UUUT! Men inte en hund lyfte en tass, de bara stod och väntade in att handen skulle åka upp så de kunde springa bak och hämta apporten som de visste låg bakom dem.


”Ut-apporten” var väldigt tydligt utlagd max fem meter bakom hunden som dessutom hade sett på när vi la ut. Det var ganska frustrerande som hundägare när man vet att hunden kan ut-tecken (på både röst och handtecken), men efter några repetitioner gick övningen helt okej. Som sagt, där lärde jag mig verkligen något och tror även att mina träningskamrater i den gruppen gjorde det.


Tusen tack till alla ungdomar som, trots regnet, var helt fantastiska! 
Tack till instruktörerna: Bitte Sjöblom, Torbjörn Augustinsson och Jens Palmqvist. Sist men inte minst ett stort tack till Jill och Peter Raneryd för fantastisk god mat, logi, service och fina marker vid Lilla Träskaten i Ärla. 


Text: Matilda Hedin

Foto (bild 1 och 2): © Lena Widebäck

Foto (bild 3): © Johanna Bergeå