1. SKIP_MENU
  2. SKIP_CONTENT
  3. SKIP_FOOTER

27_29 aug_511

Ungdomslägret 2010 ägde rum 27-29 augusti vid Dalälven, i en liten ort vid namn Gustafs och arrangerades i år av undertecknad. Jag bjöd in tio ungdomar, där åldrarna var 17-24 år, för att tillsammans träna våra hundar. Deltagande raser under helgen var labradorer, flatcoated- och goldenretriever och tollare.

 

Fredagkvällen började med tacos och en presentation av oss själva och våra hundar, därefter gick jag igenom helgens upplägg.

Det var kul att se att det finns andra ungdomar med samma intresse, då medelåldern i t.ex. träningsgrupper vanligtvis är betydligt högre.

 

På lördag morgon mötte vi upp Inga-Lena Djurberg, kennel Djurbergas, som bjudits in som instruktör över dagen. Eftersom ekipagen hade blandade förkunskaper tränade vi på basic-nivå, så att alla kunde känna sig delaktiga. Trots att grunderna satt i ryggmärgen på de flesta av hundarna och förarna, så tycker jag att man aldrig kan få för mycket av den grundläggande träningen. Vi fick träna på allt från sitt, stanna kvar, till vatten/land markeringar och dirigeringar.

 

IMG_5934

Vi hade förväntat oss regn och hade packat ner regnkläderna i ryggsäcken, men fick istället ta av oss jackorna då solen värmde skönt.

 

Klockan ett tog vi ett break för att fylla på energin. Jag bjöd på varm hemlagad kantarellpaj och sallad. Något som uppskattades mycket efter en intensiv förmiddag med både teoretiska och praktiska moment.

Efter lunchen tog vi träningen ett steg längre genom att gå i par och träna på markeringar, stoppsignal och närsök. Där kunde vi träna utefter vår egen förmåga.

Camilla, med tollaren Gin, och jag, med min labrador Troja, valde att gå i par, då vi ligger på ungefär samma träningsnivå. Vi valde att fokusera på dubbelmarkeringar på långa avstånd och variera det med minnesmarkeringar när det gällde markeringsövningarna.

 

Lördagskvällen inleddes klockan sex bakom kamouflagenät, vid en liten vik i Dalälven. Tio ungdomar satt tillsammans med sina retrievrar, spända av förväntan, och inväntade änderna. Några hade varit med på praktisk jakt tidigare, men för de allra flesta var apportering av varmvilt något helt nytt. De ekipage som kände sig manade att prova på att apportera varmvilt fick sitta vid skyttarna och hämta de fåglar som ramlade bredvid dem. Vissa ville sitta passiva och hade ett eget gömsle där de kunde se det hela.

Efter att ha suttit på pass i tre timmar avslutade vi dagens jakt. Resultatet blev tio skjutna och inhämtade änder. Efter en sådan upplevelse - vad passar då bättre än varm mat? Hemlagad viltgryta och potatisklyftor.

 

Innan klockan hade slagit elva var det helt tyst och alla hade somnat ovaggade. Nu var det bara att ladda om sig inför söndagens träning!

27_29 aug_573

På söndagen var alla hundar, och inte minst förarna, ganska trötta. Men vi samlades samma tid som på lördagsmorgonen och tränade på. Det var inte bara hundarna som fick träna fysiskt under helgen. Söndagen inleddes med att vi fick ösa ur vattnet från båten, som hade regnfyllts under natten.

Vi delade in oss i två grupper, utifrån vad våra hundar låg på för nivå och jag hade tinat upp fågel för att alla skulle få möjlighet att få träna med vilt denna helg, kallt som varmt.

 

Under söndagen hann vi med att träna markeringar och dirigeringar i tuffare terräng på både land och vatten. Vi i min grupp tränade dirigeringar ut på en liten ö mitt i älven.

 IMG_6184

Det visade sig att, efter en lång och intensiv helg, så var nog förarna tröttare än hundarna. Anna, med hunden Hedwig, glömde stänga bakluckan och åkte därifrån halva vägen hem till vårt boende med den öppen. Det gav oss ett gott skratt och med detta avslutade vi hela helgen.

 

Vi tillbringade alltså vår jaktträningshelg vid Dalälven, där vi hade förutsättningarna att kunna utnyttja fält och små öar, samt tillgång till vilt och båt.

 

Helgens övningar visade tydligt på retrieverns utveckling från grundträning till att klara av apportering vid praktiskt jakt. Allt detta går ju självklart inte att lära in över en dag eller helg, men att få en inblick i det hela var oerhört nyttigt för både förare och hundar, erfaren som oerfaren. Att få se sin retriever jobba praktiskt under jakt är något som jag själv tycker är otroligt givande, då det är detta jag tränar mina hundar för.

 IMG_6277

Att arrangera ett ungdomsläger själv var mycket jobb, men det var jättekul och något som jag kan tänka mig att göra om igen. Jag vill tacka alla som var med och deltog under helgen och gjorde den trevlig och minnesvärd.

 

Stort tack även till instruktören Inga-Lena Djurberg.

 


Text: Matilda Hedin

Foto: © Emelie Grip